Besparen op gas

De prijs van aardgas stijgt en veel mensen schrikken van hun energierekening. Hoe kan je op je gasverbruik besparen? Milieu Centraal zet een aantal manieren op een rij, van snel en goedkoop tot meer ingrijpend.

Van al het aardgas dat je in huis verbruikt, is maar liefst driekwart nodig om je huis te verwarmen. De rest gaat naar warm water, vooral voor een warme douche. Koken kost maar een klein beetje gas (en veel mensen koken al elektrisch). Kijk daarom vooral naar bespaartips voor verwarming en warm water.

In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van hoeveel geld je kan besparen als je een gemiddelde eengezinswoning slim gaat verwarmen. Als je alle tips toepast, bespaar je bij een gasprijs van 1,74 euro per zo’n 1.200 euro per jaar.

 

Zonder kosten, voor iedereen
Je kunt al flink op je gasverbruik besparen zónder investeringen. Door slim verwarmen kun je namelijk honderden euro’s besparen. Vooral als je nog niet zo let op hoe je omgaat met de verwarming in huis.

Verwarm alleen de kamers waar je veel bent en laat in de rest van het huis de verwarming uit. Ook in de slaapkamers. Hou de deuren in huis dicht, zodat de warmte niet uit de kamer ontsnapt. Warme lucht gaat via het trapgat makkelijk naar boven, en dan moet de verwarming in de woonkamer harder werken.

Tip: Blijven deuren vaak ongemerkt open staan? Koop dan voor een paar euro een deurveer of deurdranger. Daarmee gaat de deur vanzelf dicht.

Tip: Leg een extra deken over je bed. As je het te koud vindt, verwarm dan je bed voor met een warme kruik of een elektrisch dekentje. Dan val je toch lekker warm in slaap.

Bekijk hoeveel je kan besparen door niet het hele huis te verwarmen

Verwarm jezelf, zodat de thermostaat een graadje lager kan.

Tip: Trek een warme trui, sokken en sloffen aan en pak er desnoods een dekentje of warme kruik bij! Ben je actief bezig in huis, dan kan de thermostaat waarschijnlijk nog wel een graadje lager.

Bekijk hoeveel je kan besparen met een graadje lager

Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden en doe dat al een uur voordat je gaat slapen.

Tip: Stel de verlaging van de temperatuur in op je kamerthermostaat. Of zet een uur voor je gaat slapen een alarm zodat je het niet vergeet.

Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het te lang voor je huis is opgewarmd.

Bekijk hoeveel je kan besparen met nachtverlaging

Waarom het huis verwarmen als je er niet bent? Laat de thermostaat op 15 graden als je overdag toch niet thuis bent. Het huis hoeft dan ’s ochtends niet op te warmen.

Bekijk hoeveel je kan besparen als je niet thuis bent

Waarom het huis verwarmen als je er niet bent? Laat de thermostaat op 15 graden als je overdag toch niet thuis bent. Het huis hoeft dan ’s ochtends niet op te warmen.

Bekijk hoeveel je kan besparen als je niet thuis bent

Verlaag de temperatuur van het verwarmingswater in je cv-ketel. Vaak staat deze temperatuur op 80 graden. Met zo’n hoge tempratuur werkt je hr-ketel minder zuinig.

Heb jij al een redelijk tot goed geïsoleerd huis? Dan blijft je huis ook wel warm met een cv-temperatuur van 60 of misschien zelfs 50 graden. Zo hoeft je verwarmingswater niet zo heet te worden, en daardoor kan de hr-ketel zuiniger branden.

Bekijk de instructies voor het verlagen van de cv-temperatuur

Bij veel cv-ketels staat warm water ingesteld op de comfortstand. De ketel staat dan eigenlijk steeds standby voor als je de warme kraan opendraait. Je hebt dan snel warm water, maar dit kost extra energie. Met de eco-stand bespaar je op gas: de ketel gaat het water pas verwarmen als je de warme kraan opent.

Tip: kijk in de handleiding van de cv-ketel hoe je de instelling voor warm water kunt aanpassen.

Bekijk hoeveel je kan besparen met de ecostand voor warm water

Douche maximaal 5 minuten. Ongeveer 80 procent van je warmwatergebruik gaat naar de douche of het bad. Daar kun je dus flink op besparen.

Tip: Met een douchetimer of de timer op je telefoon kun je de tijd in de gaten houden.

In bad gaan kost 3 keer zoveel water als een douchebeurt van 5 minuten. Beperk dus het aantal keren dat je in bad gaat.

Bekijk hoeveel je kan besparen onder de douche en in bad

Deel dit bericht