Duurzaam wonen: wat zijn de mogelijkheden en hoe kunt u deze financieren?

Met een duurzaam huis kunt u op jaarbasis veel besparen op gas- en energiekosten. Er ontsnapt minder warmte naar buiten en de koelte blijft beter in huis hangen. Dit betekent dat u comfortabeler woont en geld overhoudt voor leuke dingen in plaats van de energierekening. Maar voordat u kunt profiteren van deze voordelen, moet u vaak eerst investeren in grote energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie van uw woning en zonnepanelen. De vraag is hoe u dit kunt financieren. In dit artikel zullen we de mogelijkheden voor financiering bespreken die het beste bij uw persoonlijke situatie passen.


Waarom duurzaam wonen?

Eigen Spaargeld
De goedkoopste manier om een verbouwing te financieren, is nog altijd het aanspreken van spaargeld. Spaargeld levert momenteel weinig rendement op, gezien de lage spaarrente, en u hoeft geen extra rentekosten te betalen. Eigen geld gebruiken voor energiebesparende maatregelen levert u vaak meer op dan de rente op uw spaarrekening. En het geld dat u mogelijk bespaart, kunt u natuurlijk weer op uw spaarrekening storten. Als u voldoende vermogen bezit om de investering te financieren, is dit momenteel de meest voordelige optie vanwege de huidige rentepercentages.

Bestaande hypotheek verhogen
Wanneer u ervoor kiest om uw woning te verduurzamen, kan het financieren van deze verbeteringen via een hypotheek een populaire optie zijn. Door energiebesparende maatregelen mee te financieren in uw hypotheek, kunt u tot 106% van de waarde van uw woning lenen in plaats van de gebruikelijke 100%. Veel mensen vinden deze vorm van financiering voordeliger dan andere opties, en het biedt bovendien de mogelijkheid om de investering op lange termijn terug te verdienen door de waarde van uw huis te verhogen.

Er zijn verschillende manieren om verduurzaming via een hypotheek te financieren. Zo kunt u ervoor kiezen om een aanvullende lening op uw bestaande hypotheek te nemen, of om de hypotheek te verhogen en de extra middelen te gebruiken voor uw verduurzamingsprojecten. Het is echter belangrijk om te beseffen dat er verschillen kunnen zijn tussen aanbieders en dat er diverse voorwaarden verbonden kunnen zijn aan het verhogen van uw hypotheek. Bij grotere investeringen van meer dan €25.000,- is het vaak de beste optie, gezien de afsluitkosten die hierbij komen kijken.

Geld lenen
Wilt u snel starten met uw duurzame verbouwing? Of heeft u geen mogelijkheid om uw hypotheek uit te breiden? Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te lenen om de woning te verduurzamen:

  • Energiebespaarlening: Dit is een lening speciaal bedoeld voor het financieren van energiebesparende maatregelen in huis, zoals isolatie of zonnepanelen. De lening is vaak goedkoper dan een persoonlijke lening en wordt aangeboden via het Nationaal Energiebespaarfonds.
  • Groene lening: Deze lening wordt verstrekt door verschillende banken en is bedoeld voor het financieren van duurzame investeringen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Een groene lening is vaak goedkoper dan een persoonlijke lening en kan worden afgesloten tegen een lager rentetarief.
  • Persoonlijke lening: Dit is een lening die u kunt gebruiken voor verschillende doeleinden, waaronder het financieren van duurzame investeringen. Het rentepercentage van een persoonlijke lening kan echter hoger zijn dan dat van een energiebespaarlening of een groene lening.

Welke lening het meest voordelig is, verschilt per situatie. Het hangt af van het bedrag dat u wilt lenen en hoeveel u leent in verhouding tot de waarde van uw huis. Daarom raden we u aan om altijd goed advies in te winnen.

Vrijblijvend advies op maat?
Wilt u meer informatie over het verduurzamen van uw woning of over de mogelijkheden voor het financieren van duurzame maatregelen? Neem dan direct contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Deel dit bericht