Artikel

VERDUURZAMEN

Extra hypotheek voor energiebesparing

De regels voor de hoogte van een hypotheek zijn streng. Er wordt gekeken naar je inkomen en naar de waarde van de woning. Voor energiebesparing is er een uitzondering: je mag een extra bedrag lenen.

Een extra hypotheek biedt financiële ruimte om je huis energiezuiniger te maken. Dat kan bij het kopen van een woning, maar ook als je al langer in je huis woont. In dat laatste geval moet je hypotheekovereenkomst wel ruimte bieden voor uitbreiding. Check dit bij je hypotheekverstrekker.
Je mag voor energiebesparende maatregelen tot 106 procent van je woningwaarde lenen, zonder energiebesparing is dat 100 procent. Je kunt voor de energiebesparende maatregelen dus maximaal 6 procent extra lenen. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van tenminste 33.000 euro. Bij de inkomenstoets voor je hypotheek blijft maximaal 9.000 euro van de investering in energiebesparingsmaatregelen buiten beschouwing.

Rekenvoorbeeld woonlasten
Stel, je koopt een hoekwoning uit 1970 met dakisolatie, gewoon dubbel glas en een hr-ketel en je hebt hiervoor naast je eigen geld nog een hypotheek nodig van 202.000 euro. Je gaat deze woning verbeteren met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en 10 zonnepanelen. Dit kost samen zo’n 8.000 euro. Je neemt hiervoor extra hypotheek. Je totale woonlasten dalen met 44 euro per maand.

Extra hypotheek of energiebespaarlening?
Het voordeel ten opzichte van de Energiebespaarlening is de lange looptijd van 30 jaar, waardoor het maandbedrag lager is. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van extra lenen voor energiebesparing aan. Check dit daarom bij je hypotheekverstrekker. Lees bij Milieu Centraal meer over extra hypotheekruimte voor energiebesparing.

Bron: Verbeterjehuis 

Deel dit bericht