Heeft u in het verleden een gouden handdruk (ontslagvergoeding) ontvangen, specifiek vóór 1 januari 2014?
Dan heeft u waarschijnlijk destijds gekozen om de belastingheffing uit te stellen door dit bedrag te storten in een polis of bancair product. Inmiddels kan het verstandig zijn om uw situatie opnieuw onder de loep te nemen. Hieronder leggen we uit welke mogelijkheden er zijn en hoe u de juiste keuze maakt voor uw gouden handdruk.
Wat zijn de regels voor oudere gouden handdrukken?
Voor gouden handdrukken die vóór 1 januari 2014 zijn uitgekeerd, gelden speciale voorwaarden. Deze vergoedingen konden destijds worden gestort in een stamrecht bv, een bankspaarrekening, of een verzekering, waarmee belastingheffing werd uitgesteld. Het uitgangspunt blijft dat er vroeg of laat met de fiscus moet worden afgerekend. Maar hoe en wanneer u dat doet, bepaalt u grotendeels zelf. In de kern zijn er drie opties:
- In één keer laten uitkeren
U kunt ervoor kiezen om uw gouden handdruk in één keer op te nemen. Dit betekent dat het volledige bedrag in box 1 wordt belast tegen het progressieve tarief. Dit kan leiden tot een hoge belastingdruk. Een te hoge uitkering kan tevens gevolgen hebben voor uw recht op huurtoeslag en zorgtoeslag en wellicht ook andere toeslagen of uitkeringen.
- Periodiek laten uitkeren
Een andere optie is om het opgebouwde bedrag om te zetten in een periodieke uitkering. Dit kan aantrekkelijk zijn als aanvulling op uw pensioen. U ontvangt een vast bedrag per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar en betaalt inkomstenbelasting over de uitkering. Het voordeel van deze aanpak is dat u de belastingdruk verspreidt over meerdere jaren, wat voordeliger kan uitpakken dan een eenmalige opname. Bovendien heeft u de vrijheid om zelf te bepalen wat de maximale uitkeringsperiode is. Houd er echter rekening mee dat de minimale uitkeringsperiode van de gouden handdruk afhankelijk is van uw leeftijd, omdat deze gekoppeld is aan uw levensverwachting (sterftekans). Dit zorgt ervoor dat de uitkering goed aansluit bij uw persoonlijke situatie.
Bij het periodiek uitkeren van uw Gouden Handdruk kunt u daarnaast kiezen tussen sparen of beleggen. Sparen biedt meer zekerheid, terwijl beleggen mogelijk meer rendement oplevert op de lange termijn. Welke optie het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen.
- De uitbetaling uitstellen
Als u nog geen directe behoefte heeft aan het geld, kunt u de uitbetaling blijven uitstellen. Het bedrag blijft bijvoorbeeld staan op een opbouwrekening waarover u rente ontvangt. De eerste (eenmalige) uitkering moet plaatsvinden in het jaar dat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. U kunt dan kiezen tussen een eenmalige uitkering of een periodieke uitkering. Op deze manier kunt u het bedrag gebruiken als aanvulling op uw pensioeninkomen.
Wat is de beste keuze?
Welke optie het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie, financiële doelen en de hoogte van het bedrag. Een verkeerde keuze kan onnodige belastingkosten met zich meebrengen, terwijl een goed doordachte beslissing juist kan zorgen voor financiële zekerheid op de lange termijn.
Advies nodig? Wij helpen u graag!
Heeft u een gouden handdruk van vóór 1 januari 2014 en wilt u weten wat de slimste aanpak is? Onze deskundige adviseurs staan klaar om samen met u de beste keuze te maken. Wij bieden u een helder advies op maat, zodat u financieel voorbereid bent op de toekomst. Klik op de afspraakbutton en dien uw contactverzoek in. Samen bekijken we uw situatie en geven we u helder en persoonlijk advies.
Neem contact met ons op via telefoonnummer 072 – 303 48 25 of stuur een e-mail naar planning@advitas.nl. om een afspraak in te plannen.