Huizenmarkt trekt weer aan voor starters

De woningmarkt lijkt langzaamaan weer gunstiger te worden voor starters. Niet alleen zijn de huizenprijzen gedaald, maar er staan ook meer woningen te koop.

 

Terwijl het voor starters begin vorig jaar erg moeilijk was om een betaalbare woning te vinden, is het aantal hypotheekaanvragen in Nederland voor de aankoop van een woning onder huizenkopers tot 35 jaar in het eerste kwartaal van dit jaar met 24 procent gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Jarenlang waren starters kansloos op de huizenmarkt omdat zij flink moesten overbieden. Vaak was financiële hulp van ouders nodig om überhaupt een woning te kunnen kopen. Gelukkig is er nu sprake van een verandering in deze situatie. Starters hoeven niet langer te overbieden en hebben zelfs ruimte om te onderhandelen over de vraagprijs.

Het aanbod aan huizen is bijna verdubbeld, waardoor overbieden niet meer nodig is. Hoewel starters door de gestegen hypotheekrente minder kunnen lenen, krijgen zij toch steeds vaker de kans om een woning te kopen. Een hogere hypotheekrente kan namelijk betekenen dat starters netto minder hoeven te lenen voor dezelfde woning. Er zijn echter nog steeds obstakels op hun weg naar een betaalbare woning, maar verschillende signalen wijzen erop dat het tij begint te keren, aldus De Hypotheker.

De gemiddelde verkoopprijs is ten opzichte van vorig jaar met 8 procent gedaald, en het gemiddelde hypotheekbedrag met 9 procent. Hypotheekadviseurs merken dit ook. Bij De Hypotheker was het aantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal van dit jaar 8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens economen van grote hypotheekverstrekkers zullen de huizenprijzen dit jaar blijven dalen.

En doordat gemeenten zelfbewoningsplicht invoeren, zijn er ook minder beleggers die de prijs opdrijven. Tel daar de almaar dalende huizenprijzen bij op en het ziet er steeds rooskleuriger uit voor starters, stelt De Hypotheker.

Op zoek naar een passende hypotheek?
Bent u op zoek naar een passende hypotheek voor uw droomwoning? Bent u benieuwd wat u maximaal aan hypotheek kunt lenen? Wij helpen u graag verder om te kijken welke hypotheek het beste past bij uw persoonlijke situatie. Neem gerust contact met ons op, zodat we u verder kunnen helpen.

Deel dit bericht