Bij een plotseling overlijden verandert er veel. Het inkomen kan (deels) wegvallen, vaste lasten blijven doorlopen en soms zijn er extra kosten waar u niet direct aan denkt. Dit kan zorgen voor financiële onzekerheid op een moment dat de nabestaanden al genoeg aan hun hoofd hebben.
Door nu al inzicht te krijgen in uw financiële situatie bij overlijden, kunt u voorkomen dat uw partner of familie voor vervelende verrassingen komt te staan. Dit geeft rust en zekerheid, zowel voor uzelf als voor uw dierbaren.
In deze blog benoemen we een aantal relevante zaken waar u over na kunt denken.
1. Uitvaartkosten: Wat wordt gedekt en wat niet?
Een uitvaart in Nederland kost volgens a.s.r. gemiddeld €9.500. De daadwerkelijke kosten van een uitvaart verschillen echter per gemeente. Afhankelijk van de dekking van uw uitvaartverzekering worden bepaalde kosten, zoals extra ceremoniekosten, rouwdrukwerk of specifieke wensen, niet volledig vergoed. Het is daarom raadzaam om inzicht te hebben in uw polis en na te gaan of deze aansluit bij uw wensen en voldoende dekking biedt om de uitvaart te bekostigen.
2. Inkomensverlies: De impact op uw nabestaanden
Wanneer een van beide partners komt te overlijden, kan het gezinsinkomen fors dalen als gevolg van het (deels) wegvallen van salaris, pensioen of AOW. De financiële gevolgen kunnen aanzienlijk zijn, vooral als het resterende inkomen onvoldoende is om de vaste lasten te blijven dragen. Een inventarisatie van de inkomsten en lasten na overlijden biedt tijdig inzicht en voorkomt ongewenste verrassingen in een emotioneel beladen periode.
3. Hypotheek en woonlasten: Is de woninglast blijvend betaalbaar?
Voor veel huishoudens vormt de hypotheek of huur de grootste maandelijkse uitgave. Indien een partner overlijdt, kan het voor de achterblijvende nabestaande(n) lastig zijn om deze lasten zelfstandig te dragen. Hoewel er voorzieningen bestaan, zoals een overlijdensrisicoverzekering of nabestaandenpensioen, is het verstandig om periodiek te toetsen of de woonlasten nog betaalbaar zijn als een van de partners komt te overlijden. Zo kunnen er, indien nodig, nu al maatregelen getroffen worden, zoals extra aflossen op de hypotheek of het afsluiten van een (aanvullende) overlijdensrisicodekking.
4. Schulden en lopende financiële verplichtingen
Bij overlijden vallen lopende leningen, creditcardschulden en andere, bij leven aangegane financiële verplichtingen, in de nalatenschap. Afhankelijk van de situatie kunnen deze op de nabestaanden en/of erfgenamen overgaan. Dit kan extra financiële druk veroorzaken, vooral als hier vooraf geen rekening mee is gehouden. Een overzicht van lopende verplichtingen en mogelijke oplossingen kan helpen om de financiële afwikkeling eenvoudiger te maken.
5. Overige kosten en juridische afwikkeling
Naast de directe financiële lasten die gepaard gaan met een overlijden kunnen er bijkomende kosten ontstaan, zoals notariskosten, erfbelasting of de behoefte aan extra mantelzorg en ondersteuning. Een goed inzicht in de financiële en juridische gevolgen kan bijdragen aan een zorgvuldige afwikkeling en het voorkomen van onverwachte kosten.
Voorkom financiële onzekerheid – Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan
De gevolgen van al dan niet gemaakte keuzen dienen zich aan na een overlijden. Door tijdig inzicht te krijgen in uw financiële situatie en mogelijke risico’s, kunnen passende maatregelen getroffen worden om de financiële zekerheid van uw nabestaanden te waarborgen.
Wilt u weten of uw huidige voorzieningen toereikend zijn? Wij bieden u graag een vrijblijvend adviesgesprek aan om uw situatie in kaart te brengen en eventuele verbeterpunten te bespreken.
Neem contact met ons op via telefoonnummer 072 – 303 48 25 of stuur een e-mail naar planning@advitas.nl. om een afspraak in te plannen.