Nieuws

’Aflossingsvrij is potentiële tijdbom’

by Arnold Drent on 16 mei 2017

’Aflossingsvrij is potentiële tijdbom’

Aan het einde aflossen, brengt risico’s mee, stelt de AFM.. © ANP XTRA

Toezichthouder AFM wil huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek (30% van het totaal) meer stimuleren om toch af te gaan lossen.

De AFM onderzoekt met ING en Florius hoe die huizenbezitters tot aflossen te motiveren zijn. Nu krijgt de bank klanten lastig in beweging.

Risico’s

In brieven wijst ING huizenbezitters meer op de mogelijke risico’s. Ook worden ze gewezen op hun verantwoordelijkheid door te tonen hoe andere consumenten wel in actie komen. Bij Florius wordt geopperd naar een adviseur te gaan om te zien wat er gebeurt als aan het einde van de looptijd een schuld overblijft. Florius vergoedt tijdens het experiment €650 van die advieskosten aan een beperkte groep.

Geen renteaftrek meer

Volgens de AFM liggen risico’s op de loer als een volledig aflossingsvrije hypotheek afloopt. „Naast dat de huizenbezitter opeens moet aflossen en mogelijk meer rente gaat betalen, is vaak het inkomen na pensioen gedaald en krijgt hij geen renteaftrek meer.”

Dat hoeft geen ramp te zijn als elders spaargeld is opgebouwd of als er een erfenis volgt, zegt de AFM. Maar kan het huis niet meer worden betaald, dan moet de bewoner mogelijk verhuizen.

Terechte zorgen

Volgens hoogleraar Woningmarkt Johan Conijn (ASRE) scheelt het consumenten als ze naast de aflossingsvrije hypotheek andere hypotheken hebben die ze wel aflossen. „Toch zijn zorgen terecht. Volledig aflossingsvrij is een potentieel tijdbommetje waarbij het afwachten is of die niet op een vervelende manier ontploft.”

Volgens Conijn is niet elke huizenbezitter voorbereid op aflossing aan het einde. „Mensen denken niet aan het einde van hun hypotheek of de hoogte van hun pensioen.’’

lees meer
Arnold Drent’Aflossingsvrij is potentiële tijdbom’

Spaarhypotheek? vanaf 1 april mag je meteen soepel aflossen

by Arnold Drent on 16 mei 2017

lees meer
Arnold DrentSpaarhypotheek? vanaf 1 april mag je meteen soepel aflossen

Spaarrente voor het eerst naar nul procent!

by Arnold Drent on 16 mei 2017

lees meer
Arnold DrentSpaarrente voor het eerst naar nul procent!

Voordelig geld lenen?

by Arnold Drent on 10 mei 2017

Door de lage rente stand is het goedkoop om geld te lenen. Zo kun je al vanaf 4% een lening afsluiten. Voor iedere klant en ieder leendoel verstrekken wij verantwoorde leningen. Of je nu geld leent voor een auto, keuken, verbouwing of iets heel anders. wij helpen je graag.

Hoeveel kan ik lenen?

Als je een lening wilt afsluiten is de eerste vraag vaak: “Hoeveel kan ik lenen?”.

lees meer
Arnold DrentVoordelig geld lenen?

‘Oversluitboete hypotheek vaak veel te hoog’

by Arnold Drent on 10 april 2017
Bron: ANP
 

Banken hebben bij tienduizenden mensen die afgelopen jaar hun hypotheek lieten oversluiten te veel aan boeterente in rekening gebracht. Dat constateert claimorganisatie Oversluitclaim, nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) duidelijkheid heeft verschaft over wat banken hierbij voor vergoeding mogen vragen.

Per geval zou het gaan om ongeveer 3000 euro die consumenten terug zouden moeten krijgen. Er is afgelopen jaar in ieder geval meer dan 139 miljoen euro te veel betaald, aldus de organisatie die een initiatief is van hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl. Als eerdere jaren worden meegeteld, dan kan dat bedrag volgens organisatie oplopen tot 4 miljard euro.

lees meer
Arnold Drent‘Oversluitboete hypotheek vaak veel te hoog’

Belastingdienst krijgt vooral vragen over aftrekposten en koopwoning

by Arnold Drent on 10 april 2017

 

De Belastingdienst heeft tijdens de eerste weken van de aangifteperiode de meeste vragen gekregen over aftrekposten en koopwoningen.

Belastingplichtigen willen vooral meer weten over welke zorgkosten en studiekosten ze van hun inkomen kunnen aftrekken. Ook komen er veel vragen binnen over hypotheken en aftrekbare kosten bij de aankoop van een huis.

Sinds 1 maart zijn er 454.651 telefoontjes over de aangifte en betalingen bij de Belastingdienst binnengekomen. Op Twitter en Facebook ging het om zo’n 3.500 vragen. Dit zijn wel minder vragen dan in dezelfde periode vorig jaar.

lees meer
Arnold DrentBelastingdienst krijgt vooral vragen over aftrekposten en koopwoning

Hoeveel mag ik boetevrij aflossen?

by Arnold Drent on 7 april 2017

Door de lage rentes gaan steeds meer mensen nadenken of het verstandig is om eerder af te lossen op de hypotheek. Bij veel banken en verzekeraars werkt het net even anders. We hebben ze allemaal voor jullie op een rijtje gezet. Hoeveel mag je bij welke bank boetevrij aflossen?

lees meer
Arnold DrentHoeveel mag ik boetevrij aflossen?