Nieuws

Spaarrente voor het eerst naar nul procent!

by Arnold Drent on 16 mei 2017

Spaarders die vooral uit zijn op de hoogste spaarrente hoeven al jaren niet bij Triodos Bank aan te kloppen. Duurzaamheid is voor deze bank een belangrijker speerpunt dan het verstrekken van een hoge rente.

Wat is er aan de hand?

Onlangs gaf de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat de rente nog lange tijd laag blijft. Het gaat hierbij om de rente die banken betalen bij het lenen van geld. Of banken nu van elkaar lenen of van de ECB, ze doen dit tegen lage rentekosten. Het is dan ook niet aantrekkelijk om jou een hogere rente te geven. Bovendien moet de bank het geld wel weer kwijt kunnen. De vraag naar leningen is nog beperkt, los van langer lopende hypotheken.

Wie biedt de hoogste spaarrente?

Heb je spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening, dan ontvang je tussen 0% en 0,60% spaarrente. De tussentijdse zeldzame verhoging van de spaarrente van ASR Bank heeft niets veranderd. Sterker nog, ten opzichte van de spaarrentes in februari krijg je als spaarder weer minder uitgekeerd.

Triodos Bank heeft nu als eerste de magische grens van 0% bereikt. ABN Amro en Rabobank bieden op dit moment 0,20 procent. De spaarrente bij ING is met 0,25 iets hoger. De kans blijft aanwezig dat ook deze banken de rente nog verder verlagen.

Dreigt een negatieve spaarrente?

Er zijn banken in Europa waar spaarders al moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten. De Zwitserse bank USB bijvoorbeeld. Daar betalen klanten met een spaartegoed van meer dan een miljoen euro een negatieve rente. De kans dat je als reguliere spaarder hiermee te maken krijgt, is in Nederland vooralsnog klein.

Sparen blijft nog steeds zinvol, zeker als je een buffer wil opbouwen voor onvoorziene uitgaven. Wil je toch meer met je geld? Dan is pensioen opbouwen of extra hypotheek aflossen een mogelijke oplossing. Denk je erover je spaargeld in te zetten voor lagere maandlasten? Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en voordelen van extra aflossen op je hypotheek.

Bron: Boudesteyn en Partners

Meer weten of persoonlijk advies?

Uw naam (verplicht)

Uw telefoonnummer(verplicht)

Share this post:
Arnold DrentSpaarrente voor het eerst naar nul procent!