Veelgestelde vragen over Hypotheken

Heeft u een vraag over hypotheken of verandert er iets in uw levenssituatie? Wij hebben de veelgestelde vragen alvast voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? U kunt ons gemakkelijk bereiken via: Bel 0513 744 134

Vragen over:

Eerste woning kopen

  • Annuïtaire hypotheek
  • Lineaire hypotheek
  • Aflossingsvrije hypotheek
  • (Bank)spaarhypotheek
  • Beleggingshypotheek

Wilt u tijdens de afbetaling van uw hypotheek aflossen? Soms is het interessant om al eerder een extra aflossing te doen. We noemen hieronder de voordelen van extra aflossen op.

Voordelen extra aflossen

  • Lagere maandlasten: Als u extra aflost, wordt de hypotheekschuld lager. Hierdoor wordt het bedrag waarover u rente betaalt lager.
  • Na een extra aflossing berekenen wij automatisch de risicoklasse van uw hypotheek. Het kan zijn dat uw lening in een lagere risicoklasse terecht komt en u mogelijk een lagere rente betaalt.
  • Uw (eventuele) restschuld wordt lager. Als de waarde van uw huis lager is dan uw hypotheek, dan staat uw huis ‘onder water’. Dit betekent dat u misschien niet genoeg geld heeft om uw hypotheek af te lossen bij de verkoop van uw huis. U heeft dan een restschuld. Door extra af te lossen, verkleint u het risico op een restschuld.
  • U betaalt misschien minder belasting. Wanneer uw hypotheekrente (veel) hoger is dan uw spaarrente, kan het interessant zijn om extra af te lossen. Bespreek met uw adviseur of dit voor u het geval is.
Heeft u een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 september 2015)? Uw studieschuld telt dan voor 0,45% mee in de berekening van uw maximale hypotheek. Een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel moet in principe binnen 35 jaar na het beëindigen van de studie zijn terugbetaald.

Om een goed beeld te krijgen van wat u kunt lenen zijn deze documenten  ter voorbereiding op het kennismakingsgesprek met uw hypotheekadviseur nodig:

  • Meest recente loonstrook
  • Pensioengegevens
  • Kopie van uw paspoort of identiteitsbewijs
  • Jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren (als u zzp’er bent)

Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker.

Wilt u een hypotheek afsluiten? Neem dan contact met ons op!

Advitas geeft u een overzicht van de actuele hypotheekrente van ruim 30 hypotheekaanbieders. Zo kunt u de hypotheekrentes goed vergelijken. De rentestanden worden dagelijks bijgehouden. Zo weet u zeker dat u op de hoogte bent van de meest actuele hypotheekrentes.

Wilt u profiteren van deze historisch lage rentes? Maak dan een afspraak bij u thuis met één van onze adviseurs.

Een hypotheekadviseur van Advitas helpt u met het kiezen van een financiël product dat het beste bij u past. Hiervoor plannen we altijd een vrijlbijvend kennismakingsgesprek met u in, zodat we meer te weten komen over uw persoonlijke en financiële situatie, uw wensen en mogelijkheden.

Wat bespreekt een hypotheekadviseur?
Tijdens het gesprek met onze hypotheekadviseur wordt uw financiële situatie in kaart gebracht. Hieruit zal blijken welke producten het beste bij u passen.

Waarom kiezen voor een hypotheekadviseur van Advitas?
Het voordeel van een onafhankelijk hypotheekadviseur is dat deze verschillende partijen en hypotheekverstrekkers met elkaar vergelijkt en niet enkel de hypotheek van zijn eigen bank aanprijst. Wij bieden als onafhankelijke organisatie bijna alle hypotheekverstrekkers aan. Door onze onafhankelijkheid bent u gewaarborgd voor een objectief hypotheekadvies.

Als u zich wilt laten adviseren door één van onze hypotheekadviseurs is het raadzaam om u goed voor te bereiden. Zo kunt u veel meer uit uw kennismakingsgesprek halen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Bedenk van tevoren hoe u uw maandlasten zou willen zien. Denk hierbij aan uw manier van leven en uw uitgavepatroon.
  • Denk na over de aflossing van de hypotheek. U moet de hypotheeksom terugbetalen. In hoeveel jaar zou u dat willen doen en hoe? Eerst weinig en later veel, of gelijkmatig?
  • Ook de toekomst wordt besproken. Gaan er dingen veranderen, wilt u misschien kinderen in de toekomst of minder gaan werken?
  • Als u een partner heeft, bedenk dan hoe u uw partnerschap wilt regelen. Als u getrouwd bent, erft uw partner het huis bij overlijden. Als u alleen samenwoont zal u hiervoor een samenlevingscontract op moeten stellen waarin u deze zaken regelt. De hypotheekadviseur heeft alle informatie nodig op het gebied van uw inkomen, uw schulden, uw vermogen, uw pensioen en uw verzekeringen. Het scheelt tijd als u dit allemaal bij de hand heeft.
  • Bekijk op onze website van tevoren hoe de hypotheekrente staat, zodat u een inzicht heeft in de huidige hypotheek rentes.

Voor het hypotheekgesprek kunt u zich voorbereiden. Wilt u niet dat uw hypotheekaanvraag wordt vertraagd? Zorg er dan voor dat u alle documenten op tijd verzamelt. Om uw advies samen te stellen en de hypotheekofferte aan te kunnen vragen heeft de adviseur na het kennismakingsgesprek onder andere de volgende documenten van u nodig:

  • Werkgeversverklaring en/of Intentieverklaring (nodig als u een tijdelijk contract heeft)
  • Aangifte inkomstenbelasting
  • Concept koopcontract
  • Rekeningafschrift van spaarrekening(en)
  • Opgave van beleggingen
  • Verbouwingsspecificatie (schatting)
  • Opgave van leningen
  • Opgave DUO studielening

Een hypotheekadvies van Advitas betekent onder andere scherpe rentes met goede voorwaarden. Wij werken met meer dan 30 hypotheekverstrekkers, zodat wij u onafhankelijk en eerlijk kunnen adviseren. Bekijk het overzicht met hypotheekverstrekkers en de actuele hypotheekrentes.

Wanneer u een bestaande woning koopt, betaalt u de koopsom. Hier sluit u een hypotheek voor af. Daar bovenop komen nog eens de kosten koper. Dit zijn de kosten die de koper maakt voor de makelaar, het Kadaster, de overdrachtsbelasting en de notaris.

Wanneer u een bestaande woning koopt, dan is dit meestal op basis van kosten koper. Dit betekent dat u zelf de overdrachtsbelasting en de hypotheek- en leveringsakte moet betalen.

  • Overdrachtsbelasting is de belasting die u betaalt over de waarde van de woning. Dit is meestal 2 procent van de koopprijs.
  • In de leveringsakte draagt de vorige eigenaar de woning officieel over en in de hypotheekakte wordt de hypotheek definitief gemaakt. Een notaris stelt deze aktes op en schrijft deze in de registers van het Kadaster in. Afhankelijk van de koopprijs en de notaris die u kiest, betaalt u ongeveer 800 tot 1.600 euro voor deze aktes samen.

Het kopen van een woning ‘vrij op naam’ betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. Het betreft hier de btw of overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de transportakte.

Vrij op naam betekent dat de bijkomende kosten al in de koopprijs zijn verwerkt of dat de verkoper de kosten betaalt. Vooral nieuwbouwwoningen worden doorgaans vrij op naam verkocht. De bijkomende kosten zijn dan al in de prijs verwerkt. Maar ook bestaande woningen kunnen vrij op naam verkocht worden, bijvoorbeeld als de verkoper de woning aantrekkelijker wil maken voor potentiële koper. De verkoper betaalt dan de kosten zelf.

Bij een bestaande woning betaalt de verkoper in principe de overdrachtsbelasting en de notariskosten, maar dit kan per verkoper verschillen. Gaat het om een nieuwbouwwoning, dan kan de verkoper verschillende kosten in de prijs verwerken. Denk hierbij aan de koop van de grond, de bouwkosten, aansluitkosten op bijvoorbeeld water en elektriciteit, notariskosten en btw. U betaalt geen overdrachtsbelasting, omdat er van overdracht geen sprake is als u de eerste bewoner bent.

TIP: Heeft u een nieuwbouwwoning op het oog? Vraag de aannemer om een duidelijk overzicht van de kosten die in de koopprijs zijn verwerkt. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

De afkorting VvE staat voor ‘Vereniging van Eigenaren’. Als u een appartement koopt wordt u automatisch (van rechtswege) lid van de Vereniging van Eigenaren. Bij een appartement hebben de grond en het gebouw meerdere eigenaren. Die eigenaren gezamenlijk vormen van rechtswege de Vereniging van Eigenaren. Deze deelname aan de Vereniging van Eigenaren is wettelijk verplicht. Bij een koopappartement koopt u eigenlijk een onverdeeld aandeel in het gebouw.

Dit betekent dat u door de koop van het appartement automatisch lid wordt en dus niet het lidmaatschap kan weigeren of opzeggen.

NHG staat voor ‘Nationale Hypotheek Garantie’. Met NHG bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperkt u met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Nu, maar ook in de toekomst.

Sluit u een hypotheek af met NHG, dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomen. Uw hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet u zeker dat u nooit teveel leent en u naast uw maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

Als u een eigen woning heeft zijn de (hypotheek) rente en bepaalde kosten aftrekbaar en moet u ook een bedrag bij uw inkomen optellen.

Er zijn verschillende manieren om een verbouwing of verduurzaming te financieren. We hebben de financieringsmogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

  • Doorlopend krediet
  • Persoonlijke lening
  • Extra hypotheek voor verbouwing
  • Tweede hypotheek
  • Woningverbetering en NHG
  • Hypotheek oversluiten

Welke manier voor u het beste is, hangt vooral af van het tijdsbestek waarin u wilt gaan verbouwen of verduurzamen en wat uw financiële mogelijkheden zijn. Wilt u weten welke manier van financieren interessant voor u is? Onze adviseur verteld het u graag in een persoonlijk gesprek.

TIP: Kijk of u in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De hypotheek rente is namelijk lager waardoor u meer ruimte heeft.

Volgende woning kopen

Het aankopen van een nieuwe woning en het verkopen van uw huidige woning sluit vrijwel nooit perfect op elkaar aan. Veel woningeigenaren zullen ervoor kiezen eerst hun huidige woning te verkopen voordat zij een nieuwe woning kopen. Hieronder treft u de voor- en nadelen van beide opties.

Eerst verkopen dan aankopen
Voordelen

Wie eerst verkoopt en dan pas koopt voorkomt dubbele lasten. Daarnaast weet u pas precies wat uw budget is om een andere woning te kopen als u weet wat uw huidige woning heeft opgebracht.

Nadelen
Misschien willen de nieuwe bewoners van uw woning er graag snel intrekken. U moet dan snel op zoek naar een andere woning. Zeker in een overspannen woningmarkt kan dat een probleem zijn. Probeer daarom met de kopers voldoende tijd overeen te komen om een geschikte oplossing te vinden.

Tijdelijk een huis huren kan een tussenoplossing zijn. Dat betekent echter niet één maar twee keer verhuizen. Bovendien liggen huurwoningen evenmin voor het oprapen.

Houd er verder rekening mee dat het meeverhuizen van uw oude hypotheek  (inclusief fiscale voordelen) niet onbeperkt kan. Als u in 2019 uw woning verkoopt, moet de passeerdatum van de nieuwe woning uiterlijk eind 2020 zijn. Zit er meer tijd tussen? Dan komt u wellicht niet meer in aanmerking voor een aflossingsvrij deel. De hele hypotheek dient dan te worden afgelost, via een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Ook kan het zijn dat u dan uw oude (lage) rente niet meer kunt meenemen naar de nieuwe hypotheek.

Eerst kopen dan verkopen
Voordelen
Wanneer u eerst een nieuwe woning koopt en daarna pas de huidige woning gaat verkopen, verwacht u wellicht dat u uw huidige woning snel zal verkopen. Of u heeft uw droomhuis gevonden en wil niet dat deze straks aan een ander verkocht wordt. Bij het aankopen van een nieuwe woning zonder dat de huidige woning verkocht is, krijgt u te maken met dubbele woonlasten. Hiervoor heeft u genoeg financiële ruimte nodig om deze dubbele woonlasten te kunnen dragen. Bij de bank moet u hiervoor aankunnen tonen dat u gedurende 12 tot 24 maanden ook de maandlasten van uw nieuwe hypotheek kunt (blijven) betalen. Ook zal u waarschijnlijk financiële ruimte hebben om een lager bod voor uw woning te kunnen en willen accepteren.

Nadelen
Heeft u de opbrengst van uw huidige woning nodig om uw nieuwe huis te kunnen financieren, dan is er een praktisch probleem. U kunt de overwaarde pas verzilveren als uw oude woning is verkocht. In dat geval moet u een overbruggingskrediet afsluiten, die dit tijdelijke gat dekt. Zodra de verkoop van uw oude woning rond is, lost u deze lening af. De rente over deze lening is wel fiscaal aftrekbaar. Omdat u in dit scenario niet weet wanneer uw huidige woning wordt verkocht, loopt de bank een extra risico dat u de hypotheek niet kunt betalen. Daarom moet u meestal kunnen aantonen dat u in staat bent om zes tot twaalf maanden dubbele maandlasten te betalen.

De Belastingdienst komt u wel tegemoet als u tijdelijk twee woning heeft. Over de woning die u heeft aangekocht mag u in het jaar dat u verhuist en de drie daaropvolgende jaren de hypotheekrente blijven aftrekken. Mocht er na die periode nog geen nieuwe eigenaar gevonden zijn, dan verhuist de hypotheek naar box 3. De rente is dan niet meer aftrekbaar.

Advitas geeft u een overzicht van de actuele hypotheekrente van ruim 30 hypotheekaanbieders. Zo kunt u de hypotheekrentes goed vergelijken. De rentestanden worden dagelijks bijgehouden. Zo weet u zeker dat u op de hoogte bent van de meest actuele hypotheekrentes.

Wilt u profiteren van deze historisch lage rentes? Maak dan een afspraak bij u thuis met één van onze adviseurs.

Bent u van plan een woning te kopen en wilt u weten wat u maximaal kunt lenen? Bereken uw maximale hypotheek met onze hypotheekchecktool.
De online berekening geeft u een realistisch idee van wat u kunt lenen. Wilt u precies weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Vraag dan advies aan één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Een hypotheekadvies van Advitas betekent onder andere scherpe rentes met goede voorwaarden. Wij werken met meer dan 30 hypotheekverstrekkers, zodat wij u onafhankelijk en eerlijk kunnen adviseren. Bekijk het overzicht met hypotheekverstrekkers en de actuele hypotheekrentes.

Wilt u verhuizen? Dan kunt u ervoor kiezen om uw huidige hypotheek mee te nemen of u kunt uw hypotheek oversluiten. Wat voor u de beste optie is hangt onder andere af van:

  • welke hypotheekvorm u momenteel heeft
  • hoe hoog uw hypotheekrente is
  • hoe lang uw rentevaste periode (nog) duurt
  • en welke voorwaarden u toen afgesproken heeft met uw hypotheekverstrekker.

En vergeet natuurlijk niet te kijken naar uw toekomstplannen, dit kan ook van invloed zijn op uw hypotheek.

Als u zich wilt laten adviseren door één van onze hypotheekadviseurs is het raadzaam om u goed voor te bereiden. Zo kunt u veel meer uit uw oriënterend gesprek halen.

  • Bedenk van tevoren hoe u uw maandlasten zou willen zien. Denk hierbij aan uw manier van leven en uw uitgavepatroon.
  • Denk na over de aflossing van de hypotheek. U moet de hypotheeksom terugbetalen. In hoeveel jaar wil zou u dat willen doen en hoe? Eerst weinig en later veel, of gelijkmatig?
  • Ook de toekomst wordt besproken. Gaan er dingen veranderen, wilt u misschien kinderen in de toekomst of minder gaan werken?
  • Als u een partner heeft, bedenk dan hoe u uw partnerschap wilt regelen. Als u getrouwd bent, erft uw partner het huis bij overlijden. Als u alleen samenwoont zal u hiervoor een samenlevingscontract moeten opstellen waarin u deze zaken regelt. De hypotheekadviseur heeft alle informatie nodig op het gebied van uw inkomen, uw schulden, uw vermogen, uw pensioen en uw verzekeringen. Het scheelt tijd als u dit allemaal bij de hand heeft.
  • Bekijk op onze website van tevoren hoe de hypotheekrente staat, zodat u een inzicht heeft in de huidige hypotheek rentes.

Voor het hypotheekgesprek kunt u zich voorbereiden. Wilt u niet dat uw hypotheekaanvraag wordt vertraagd? Zorg er dan voor dat u alle documenten op tijd verzamelt. Om uw advies samen te stellen en de hypotheekofferte aan te kunnen vragen heeft de hypotheekadviseur, naast de documenten uit het kennismakingsgesprek ook het volgende van u nodig:

  • Werkgeversverklaring en/of Intentieverklaring (nodig als u een tijdelijk contract heeft)
  • Aangifte inkomstenbelasting
  • Concept koopcontract
  • Rekeningafschrift van spaarrekening(en)
  • Opgave van beleggingen
  • Verbouwingsspecificatie (schatting)
  • Opgave van leningen
  • Opgave DUO studielening

Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker.

Wilt u een hypotheek afsluiten? Neem dan contact met ons op!

Inboedelverzekering
Als u gaat verhuizen moet u in ieder geval aan de inboedelverzekeraar doorgeven dat u verhuist. Zij passen de verzekering dan aan zodat deze weer up-to-date is. Het kan zijn dat u dan een ander bedrag gaat betalen omdat u een andere (grotere of kleinere) woning heeft of in een andere buurt of plaats gaat wonen. Ook kan dit een goed moment zijn om eens te vergelijken of u niet voordeliger uit kunt zijn. De premie van inboedelverzekeringen hangt voor een groot deel af van de grootte van uw woning en van de plaats waar u woont. Als dat verandert, kan het zijn dat een andere inboedelverzekering voordeliger voor u is.

Opstalverzekering bij verhuizen
Heeft u een nieuwe woning gekocht? Dan wilt u uw nieuwe woning natuurlijk goed verzekeren. Dat is meestal ook een vereiste bij de hypotheekverstrekker. Daar heeft u een opstalverzekering voor nodig. Had u al een koopwoning en heeft u die verkocht? Vergeet dan niet die verzekering op te zeggen. Stuur daarvoor een kopie van het verkoopbewijs naar de verzekeraar.

Al verhuisd en toch besparen?
Bent u al verhuisd en heeft u door alle drukte gewoon uw oude woonverzekeringen aangepast naar de nieuwe situatie? Geen probleem, bijna alle verzekeringen kunt u tegenwoordig na het eerste jaar dagelijks opzeggen. U heeft dan een opzegtermijn van 1 maand. U kunt dus als u al verhuisd bent geld besparen in uw nieuwe woning.

Een overbruggingskrediet is een lening om de tijd te overbruggen tussen de verkoop van de oude woning en de aankoop van een nieuwe woning. Bij het overbruggingskrediet wordt gebruik gemaakt van de overwaarde van de oude woning. Vaak wordt een overbruggingskrediet afgesloten voor een beperkte periode.

Een overbruggingskrediet is nodig als u over de overwaarde van uw oude woning wilt beschikken bij de koop van uw nieuwe woning, maar wanneer u uw oude woning nog niet verkocht heeft. De overwaarde krijgt u namelijk pas in handen als het oude huis is overgedragen en betaald.

Heeft u een restschuld op uw huidige woning en wilt u een nieuwe woning kopen? Kunt u de restschuld meefinancieren?
Als de restschuld niet te hoog is, kan onze hypotheekadviseur bij de bank een aanvullende lening aanvragen. Dit heet ook wel de ‘restschuldfinanciering’. Houd er wel rekening mee dat dit niet bij alle banken mogelijk is.

Bent u geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Dan staat u voor het volgende geregistreerd:

  • een krediet (kredietlimiet betaalrekening, doorlopende krediet, creditcard) vanaf € 250;
  • een contract met een financiële verplichting (bijvoorbeeld een mobiel abonnement, uitgestelde betaling).

De kredietverstrekker geeft de gegevens door aan het BKR. Veel mensen staan positief bij het BKR geregistreerd. Een registratie bij het BKR hoeft namelijk niet te betekenen dat u betalingsproblemen heeft. Bij een positieve melding in het BKR-register, zou het verkrijgen van een hypotheek en het kopen van een woning geen probleem moeten opleveren.

Heeft u wel een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen, dan krijgt u een negatieve registratie bij het BKR en een achterstandscodering. Dit heeft tot gevolg dat het de eerste 5 jaar heel moeilijk is om een hypotheek af te sluiten.

Er zijn verschillende manieren om een verbouwing of verduurzaming te financieren. We hebben de financieringsmogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

  • Doorlopend krediet
  • Persoonlijke lening
  • Extra hypotheek voor verbouwing
  • Tweede hypotheek
  • Woningverbetering en NHG
  • Hypotheek oversluiten

Welke manier voor u het beste is, hangt vooral af van het tijdsbestek waarin u wilt gaan verbouwen of verduurzamen en wat uw financiële mogelijkheden zijn. Wilt u weten welke manier van financieren interessant voor u is? Onze adviseur verteld het u graag in een persoonlijk gesprek.

TIP: Kijk of u in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De hypotheek rente is namelijk lager waardoor u meer ruimte heeft.

Hypotheek oversluiten

Het verhuizen van uw bestaande hypotheek naar een andere hypotheekverstrekker wordt oversluiten genoemd. Dit doet bijvoorbeeld als u teveel rente betaalt bij uw huidige hypotheekverstrekker en hierop kunt besparen. U sluit hierbij een nieuwe hypotheek af, waarmee u uw oude hypotheek aflost.

Betaald u meer hypotheekrente dan de actuele hypotheekrentes? Dan is het raadzaam om uw hypotheek over te sluiten. Bekijk in het rente overzicht de meest actuele hypotheekrentes en doe de bespaarcheck!

Hypotheekdvies nodig?
Maak een afspraak met één van onze adviseurs en bekijk wat de bespaarmogelijkheden voor u zijn.

Met het oversluiten van uw hypotheek kunt u besparen op uw maandelijkse lasten. In de volgende gevallen is het verstandig om uw hypotheek over te sluiten:

  • Wanneer de waarde van uw woning hoger is dan uw openstaande hypotheek
  • Wanneer u een aflossingsvrije hypotheek heeft
  • Wanneer u van plan bent om te gaan verbouwen of verduurzamen
  • Wanneer de actuele rente lager is dan uw huidige hypotheekrente

Wilt u weten of u kunt besparen?
Maak een afspraak met onze hypotheekadviseur en bekijk samen wat de mogelijkheden zijn.

U kunt uw hypotheek in de meeste gevallen bij uw huidige hypotheekverstrekker oversluiten. Ga wel na of dit voordelig is. Momenteel zijn de hypotheekrentes historisch laag. Oversluiten bij een andere hypotheekverstrekker kan voordeliger zijn.

Weten wat de mogelijkheden zijn en wat in uw situatie interessant is?
Neem vrijblijvend contact met ons op en laat één van onze adviseurs bij u thuiskomen

Maak een afspraak >

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zou oversluiten toch wel slim kunnen zijn. Dit kunt u  altijd met één van onze financieel adviseurs bespreken.

Maak een afspraak

Benieuwd naar de actuele hypotheekrentes? Wij hebben een overzicht waarin u alle actuele hypotheekrentes bij onze hypotheekverstrekkers kunt bekijken.

Bekijk actuele hypotheekrentes >

Om u zo goed mogelijk te kunnen adviseren werkt Advitas met meer dan 30 hypotheekaanbieders samen. Hierdoor kunnen wij u onafhankelijk en transparant adviseren en heeft u altijd een hypotheek die bij u past.

Benieuwd welke hypotheekaanbieders dit zijn? Bekijk hier het overzicht.

Voor het hypotheekgesprek kunt u zich voorbereiden. Wilt u niet dat uw hypotheekaanvraag wordt vertraagd? Zorg er dan voor dat u alle documenten op tijd verzamelt. Om uw advies samen te stellen en de hypotheekofferte aan te kunnen vragen heeft de hypotheekadviseur, naast de documenten uit het kennismakingsgesprek, ook het volgende van u nodig:

  • Werkgeversverklaring en/of Intentieverklaring (nodig als u een tijdelijk contract heeft)
  • Aangifte inkomstenbelasting
  • Concept koopcontract
  • Rekeningafschrift van spaarrekening(en)
  • Opgave van beleggingen
  • Verbouwingsspecificatie (schatting)
  • Opgave van leningen
  • Opgave DUO studielening

Wanneer u uw hypotheek wil oversluiten zijn bepaalde kosten aftrekbaar, namelijk:

  • Rente van de oude hypotheek
  • Rente over het deel van het geld dat wordt gebruikt voor onderhoud van de eigen woning
  • Rente over het deel van het geld dat wordt gebruikt voor verbetering van de eigen woning

De volgende kosten kun je in het jaar van oversluiten ook aftrekken:

  • Notariskosten die betrekking hebben op de hypotheek
  • Taxatiekosten
  • Boeterente
  • Overige kosten

Wilt u profiteren van de historisch lage rente en uw maandlasten verlagen?
Door de lage hypotheekrente is het zeker interessant om uw hypotheek over te sluiten. Een lagere hypotheekrente zorgt namelijk voor een verlaging van uw maandelijkse hypotheekkosten. En bij een lange rentevastperiode biedt het u de zekerheid dat u lang profiteert van de lage hypotheekrente van dit moment, ongeacht de renteontwikkeling.

Wilt u weten of het gunstig is om uw hypotheek over te sluiten?
Bereken waar en hoeveel u kunt besparen met onze bespaarchecktool.

Jouw vraag niet kunnen vinden? Neem contact met ons op.

Wij helpen je graag!