Veelgestelde vragen over Verzekeringen

Heeft u een vraag over hypotheken of verandert er iets in uw levenssituatie? Wij hebben de veelgestelde vragen alvast voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? U kunt ons gemakkelijk bereiken via: Bel 0513 744 134

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgt u een uitkering als u arbeidsongeschikt raakt. Dus als u ziek wordt of een ongeval krijgt en niet meer kunt werken. Het maakt niet uit of u tijdens of buiten uw werk arbeidsongeschikt bent geraakt. U voorkomt met de arbeidsongeschiktheidsverzekering inkomstenverlies, waardoor u niet zonder inkomen komt te zitten en uw vaste lasten kunt blijven betalen. Zowel ondernemers als werknemers kunnen een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Wilt u deze financiële zorgen voorkomen? 
Maak dan een afspraak met een financieel adviseur om de mogelijkheden omtrent een arbeidsongeschiktheidsverzekering te bespreken.

Rubriek A is het verzekerd bedrag voor het eerstejaars risico. Rubriek B is het verzekerd bedrag risico na twaalf maanden tot de einddatum van de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Een verzekering bij Advitas betekent scherpe rentes en goede voorwaarden. Wij werken met meer dan 30 verzekeraars, zodat wij u onafhankelijk en eerlijk kunnen adviseren. Bekijk het overzicht met verzekeraars.

De premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar. Betaalt u premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan krijgt u aan het begin van het nieuwe jaar een overzicht van de AOV-verzekeraar. Hierin staat hoeveel premie u heeft betaald. Een deel daarvan krijgt u terug via de inkomstenbelasting. Dit doet u door de AOV-premie af te trekken van het ‘inkomen uit werk en woning’ (box 1). De AOV-premie hoort dus bij de fiscaal aftrekbare kosten.

Een voorbeeld:
U heeft een jaarinkomen van € 40.00,-. Over het inkomen betaalt u 42% inkomstenbelasting.

Daarnaast betaalt u € 200,- premie per maand voor uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Omdat de premie fiscaal aftrekbaar is, mag u het jaarbedrag (200 x 12 maanden = € 2400,-) aftrekken van het inkomen dat u opgeeft in box 1.

U betaalt dus geen inkomstenbelasting over € 40.000,-, maar (vanwege de premieaftrek) over € 37.600,- per jaar.

In bovenstaand voorbeeld krijgt u dus 42% van de betaalde AOV-premie terug. En betaalt u netto geen € 200,- maar € 116,- premie per maand. Bij een werkweek van 36 uur kost de arbeidsongeschiktheidsverzekering dan € 0,80 per uur. Handig om te weten als u nadenkt over een arbeidsongeschiktheidsverzekering en twijfelt over de hoge premie.

Bij sommige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kunt u ook een aanvulling op uw inkomen krijgen bij zwangerschap. Maar lang niet alle verzekeraars keren uit bij zwangerschap. Vraag dit dus altijd goed na bij de verzekeraar of laat het uitzoeken door een financieel adviseur. Houdt er wel rekening mee dat als een verzekeraar bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkeert bij zwangerschap dit alleen gebeurt als deze verzekering meer dan 1 jaar vóór uw uitgerekende bevallingsdatum afgesloten is.  De uitkeringsperiode is maximaal 16 weken, min de door u gekozen eigenrisicoperiode. 

Een overlijdens­risicoverzekering (ORV) keert een vooraf afgesproken bedrag uit als u voor een bepaalde datum overlijdt. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan uw nabestaanden. Zij kunnen dat bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek of huur te betalen.

Een overlijdensrisicoverzekering kun je in drie vormen afsluiten:

  • Gelijkblijvend
    Het bedrag dat uw nabestaanden krijgen uitgekeerd na uw overlijden blijft gelijk.
  • Lineair dalend
    Het bedrag dat uw nabestaanden krijgen uitgekeerd na uw overlijden neemt jaarlijks in gelijke stappen af. Vaak betaalt u de laatste paar jaar van de looptijd geen premie meer, omdat het uitgekeerde bedrag tegen die tijd erg laag ligt.
  • Annuïtair dalend
    Het bedrag dat uw nabestaanden krijgen uitgekeerd na uw overlijden neemt jaarlijks af in stappen die gelijk zijn aan de annuïtair dalende restschuld van uw annuïteitenhypotheek. Vaak betaalt u de laatste paar jaar van de looptijd geen premie meer, omdat het uitgekeerde bedrag tegen die tijd erg laag ligt.

Bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht.

U kan te allen tijde uw overlijdensrisicoverzekering opzeggen. Behalve als de overlijdensrisicoverzekering verpand is aan de hypotheekverstrekker.

Heeft u een overlijdensrisicoverzekering afgesloten en wilt u overstappen naar een andere verzekeraar? Dat is mogelijk. U hoeft gedurende de hele looptijd niet bij dezelfde verzekeraar te blijven. U kunt uw overlijdensrisicoverzekering oversluiten als het bij een andere verzekeraar voordeliger is.

Hulp of advies nodig?
Neem contact op met onze financieel adviseur!

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij een hypotheek en is niet bedoeld voor het dekken van uitvaartkosten. Daarom is een uitvaartverzekering naast een overlijdensrisicoverzekering vaak ook van belang.

Bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek is de overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht. Als één van de kopers komt te overlijden staat de verzekeraar garant voor een deel van de hypotheek. Zo kan de nabestaande de hypotheek blijven betalen en in het huis blijven wonen. Ook heeft de hypotheekverstrekker daarmee de zekerheid dat de woningschuld bij een overlijden betaald kan worden.

Jouw vraag niet kunnen vinden? Neem contact met ons op.

Wij helpen je graag!